Open Monumentendag

2018: ‘In Europa’

Dat de Dorpskerk al bijna 500 jaar verbindt, bleek ook tijdens het Open Monumentenweekend in 2018 met het thema: ‘In Europa’. Bijzonder genoeg was ook het totale bezoekersaantal van de Dorpskerk in totaal 500. Op zaterdag bezochten ruim 200 mensen de Dorpskerk, bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.

De twee nieuwe speurtochten (gemaakt door de commissie Open Monumentendag) trokken dit jaar veel kinderen.

Verder vielen de ambachtelijke ‘Dorpskerk oliebollen’, het orgelspel (met trompet) ‘door de Europese eeuwen heen’, taxeren oude munten/sieraden, aquarellen van Lutgers/gravures van Stopendael en de Roemenië beamer presentatie in goede smaak.

Citaten gastenboek Open Monumentendag 2018

Tijdens het Open Monumentenweekend 2018 hadden bezoekers van de Dorpskerk de gelegenheid iets in het gastenboekje te schrijven dat hiervoor speciaal was neergelegd.

“Mooie kerk en goed georganiseerd”“Prima ontvangst, goed georganiseerd en mooi orgelspel”
“Een wel heel bijzondere en aandachtvolle ontvangst”
“Veel dank voor uw ontvangst, betrokkenheid en (historische) toelichting en orgelklanken”
Een prachtig monument, dank voor uw inzet t.b.v. Open Monumentendag 2018”“Wat een mooie kerk”
“Geweldige ontvangst”
“Heel goed georganiseerd! Geweldige ervaring hier. Perfecte pr-commissie”“Bedankt voor de warme ontvangst”
“Dank voor het mooie orgelspel en het vriendelijke gesprek met (een van) uw pastoraalwerker(s)”
“Geweldig orgelspel. Het maakt me emotioneel maar heel bijzonder”
“Bedankt voor het mooie orgelspel”
“Wat een geweldig georganiseerde Open Monumentendag Dorpskerk Maarssen. Zelfs een verzoeknummer op het orgel was de organist niets te veel. Chapeau!”

Twee nieuwe speurtochten Monumentendag 2018

Tijdens Open Monumentendag 2018 konden twee nieuwe speurtochten worden gedaan. Speurtocht A: X vragen bij 10 “karakteristieken” Dorpskerk/plattegrond en speurtocht B: 10 vragen bij de Dorpskerk. De vragen zijn voor jong en oud! Een mooie manier om als (groot)ouders samen met (klein)kinderen de monumentale Dorpskerk te bezichtigen en vele eeuwen geschiedenis te beleven. Voorbeeldvraag: De toren van de Dorpskerk heeft: a. een Gothische stijl b. een Germaanse stijl c. een Romaanse stijl d. Geen stijl. In verband met Open Monumentendag 2016 was voor de rondleidingen al speciaal een beschrijving gemaakt met de “10 karakteristieken” van de Dorpskerk.


2017: ‘Boeren, burgers en buitenlui’.

Tijdens Open Monumentendag zaterdag 9 september 2017 trokken in de Dorpskerk met name de tien rouwborden en twee herenbanken van o.a. de “buitenlui” fam. Huydecoper de aandacht. Velen hadden een bezichtiging van het oudste monument van Maarssen gecombineerd met een bezoek aan Goudestein, ooit buitenplaats van burgemeester Joan Huydecoper te Amsterdam, en het Vechtstreekmuseum te Maarssen.
Ondanks het slechte weer kwamen dit jaar toch ruim 10% meer bezoekers uit heel Stichtse Vecht en zelfs Spanje en Singapore om de Dorpskerk Campus te bekijken. Sommige mensen kwamen speciaal voor register taxateur Hans Jongeling te Maarssen, die een mooie verzameling oude munten bij zich had en vakkundig over oude munten en sieraden adviseerde. De bezoekers spraken hun complimenten uit over het feit dat de Monumentendag Dorpskerk werd gesponsord door lekkers van Bakkerij Olink, mooie bloemen van Bonhoff Bloemen, gezond drinken van Schulp sappen, pennen van Studiebegeleidings Instituut Douma en dit jaar geen Wilhelmina-pepermunt maar keeltabletjes van Fortuin te Dokkum. Voor alle foto’s van deze dag klik hier.

Het orgelspel van Wilco Gijzen, Daan Weenk en Jaap Hoeflaken op het monumentale Meere-orgel trok de echte orgelliefhebbers. Op een gegeven moment werd het orgelspel spontaan aangevuld door trompetspel van een bezoeker die met zijn meegebrachte trompet met organist Wilco Gijzen ging meespelen. De bezoekers werden verwelkomd door zo’n 20 vrijwilligers van wijkgemeenten De Ark, Ichthus en Ontmoetingskerk van de Prot. Gemeente Maarssen die één of twee uurtjes de ontvangst en aan de hand van de “10 Karakteristieken” een rondleiding verzorgden. Tussendoor werd de dronefilm Dorpskerk Campus, die op Reformatiedag 31 oktober 2015 is gemaakt, getoond en konden kinderen een speurtocht doen. Tussen de buien door werden buiten de grafkelder en begraafplaats bekeken.


2016: ‘Iconen en Symbolen’

Zaterdag 10 september 2016 was het weer Open Monumentendag, met dit jaar als thema: Iconen en symbolen. De Dorpskerk was van 10:30 – 16:00 uur voor bezichtiging geopend en trok weer meer bezoekers als het jaar ervoor.

Ook was er een speurtocht voor kinderen (met dank aan sponsor Instituut Douma voor de pennen) en het Meere-orgel werd bespeeld door Daan Weenk, Wilco Gijzen en Jaap Hoeflaken. De drone-film die op 31 oktober 2015 van de kerk is gemaakt werd vertoond. Daarnaast werden luchtfoto’s, ansichtkaarten, kaarsen en Wilhelmina Pepermunt van Fortuin (sponsor) verkocht. De totale opbrengst van €232,80 komt ten goede aan het behoud van de Dorpskerk. Koffie/cake/sap, met dank aan Bakkerij Olink en Schulp sap (sponsors) waren de gehele dag verkrijgbaar! Voor alle foto’s van deze dag klikt u hier.


2015

Tijdens de Open Monumentendag op 12 september 2015 was de Dorpskerk van 10:30 – 16:00 uur te bezichtigen. Tevens werd door diverse organisten het Meere orgel bespeeld.